Sıkça Sorulan Sorular
Daha önce hiç yoga yapmadım, nasıl başlamalyım?
Derslerimiz yepyeni başlayanlara uygun bir içeriğe sahip olduğundan gönül rahatlığıyla üyelik yapabilirsiniz.. Herhangi bir sağlık sorununuz, kullandığınız düzenli bir ilaç veya hareket kısıtınız varsa mutlaka başlamadan önce Şeyma Özcan Laleli'ye bilgi veriniz.
65 yaş üstündeyim, fiziksel kısıtlarım var. Yoga yapabilir miyim?
Derslerimizin içeriği ve temposu, 65 yaş üstü ve hareket kısıtlılığı olan öğrencilerimiz için de uygundur. Özellikle Yoga Terapi dersimiz, omurga -fıtıklar-, fibro miyalji ve diğer eklem sorunları üzerine odaklanabilmeyi sağlamaktadır.
Hiç esnek / güçlü / odaklı değilim, yoga yapabilir miyim?
Herkes yoga yapabilir, önemli olan kendi bedeninize, yaşınıza, alışkanlıklarınıza uygun, keyif alıp sürdürebileceğiniz bir yoga stili bulmanız. Yoga uygulamak için esnek veya güçlü olmak veya kolay odaklanabilen biri olmak gerekmiyor. Artan esneklik, dayanıklılık ve odaklanma kabiliyeti, düzenli uygulamayla gelen güzel hediyeler. Ama bunlar yine de yan etkiler, aslolan yoga ile kendi bedenimizde, kendi hayatımızda, ‘an’ın içinde ne oluyorsa onunla mevcut olmayı öğrenmeye başlamak. Mevcut olmak, bedeni ve nefesi dinlemenin doğal bir sonucu. Yoga pozları, hepimizin değişen beden tiplerine ve ihtiyaçlarına göre modifiye edilebilen, bizi bedenimizin içine girmeye davet eden ‘değişen şekil’lerdir, nihai değillerdir.
Yoga malzemeleri nelerdir, kendi malzemelerimi edinmeli miyim?
Güvenli ve keyifli bir uygulama için yoga matı, yoga bloğu ve meditasyon oturuşları için küçük bir yastığa ihtiyacınız var. Öğrencilerimiz, kendi malzemelerini edinip stüdyoda bırakabiliyorlar, kendi malzemelerinizi edinene kadar stüdyomuzun steril malzemelerinden kullanabilirsiniz. Aşağıda, yoga malzemelerini nasıl seçmek gerektiğine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz:
Yoga Matını Nasıl Seçmeliyiz?
Mat dediğinizde, kamp matından fitness matına türlü çeşit mat var. Kamp matları mesela, köpük benzeri bir malzemeden yapılıyorlar, hareket etmek için değiller aslında. Fitness matları ise, esneyen ve kaydıran bir malzeme olduğundan yine uygun olmuyor yoga yaparken. Hareketli bir yoga pratiğinde ellerin ayakların yeri sürekli değiştiğinden esneyen bir mat hiç güvenli olmuyor.
Yoga Mat ise, özellikle yoga pratiği için tasarlanıp üretilmiş bir kategori, üzerinde hareket ederken kaydırmıyor, elleri ve ayakları sticky yani yapışkan özelliği sayesinde tutuyor, esnemediği için de çok daha sağlam bir zemin hissi yaratarak daha güvenli bir pratik yaşamamızı sağlıyor.
Yoga matın kalınlığı da önemli bir konu, stüdyomuzun mat'leri 8 mm kalınlığında örneğin, özellikle dizleri yere koyduğumuz pozlarda daha yumuşak bir zemin sağlıyor bu kalınlık. Piyasada bulunabilecek matlerin kalınlıkları 5-10 mm arasında değişiyor . Tabiiki inceldikçe zemin de sertleşiyor. Özellikle diz problemi yaşayanlara daha kalın olanları edinmelerini öneriyoruz.
İyi bir mat, iyi bir pratik için çok önemli. Düşünsenize üzerinde yıllarca çalışacağınız bir malzeme ediniyorsunuz. Bu yüzden piyasada çok ucuza satılan mat'leri kesinlikle önermiyoruz. Yüzeyleri çok kısa bir sürede yıpranıp plastik malzeme parça parça dökülebiliyor. Yoga matınızın kendinize bir yatırım olduğunu hatırlayıp en azından orta kalite bir tane edinirseniz yıllarca güvenle ve keyifle kullanabilirsiniz.
Yoga Köpük Blok Nedir Ne İşe Yarar?
Yoga pratiğimiz sırasında sık sık kullandığımız bir malzeme olan yoga blok, çok önemli bir destek malzemesi. Köpük materyalden yapılıyor, dikdörtgen şeklinde, çok hafif. Stüdyomuzda da görebilirsiniz. Hem güçlenmek hem de esnemek için bazı yoga pozlarını yoga blokla yeniden uyarlıyoruz.
Meditasyon Yastığı Ne İçin Gereklidir?
Küçük bir yastık hem meditasyonda otururken, hem yerde uzanırken boynunuzu veya oturma pozlarını yaparken kalçanızı desteklemek için çok işe yarıyor. Evden tok bir yastık getirebilirsiniz veya yoga malzemeleri satan mecralarda meditasyon yastığı kategorisi altında bulabileceğiniz farklı seçenekler var. Raflarımız kısıtlı olduğundan çok büyük bir yastık yerine (stüdyomuzda gördüklerinize benzer) orta boy bir tanesi iyi olacaktır.
Yoga derslerinde ne giymeliyim, soyunma odası var mı?
Elbette içinde rahat hareket edebileceğiniz pamuklu kıyafetler en güzeli. Kıyafetiniz üstünüzde gelebilir veya burada değiştirebilirsiniz. Soyunma odamız mevcut.
Yoga derslerine yemek yiyip gelsem sorun olur mu?
Yoga dersine 2 saat kala yemek yemeyi bırakmanız gerekiyor. Çünkü çok dolu bir mide pratik sırasında pek çok farklı pozisyona girdiğimizden sizi rahatsız edebilir, özellikle öne eğilme pozlarında yedikleriniz ağzınıza gelebilir. Elbette çok aç olmak da enerjiniz çok düşük olduğundan iyi hissettirmeyecektir.
Hamileyim, yoga yapabilir miyim?
Hali hazırda düzenli bir uygulamanız varsa, doktorunuzun onayı ile hamilelikte de uygulamanızı sürdürmenizde bir sakınca yoktur. Elbette bazı duruşlar ve nefes çalışmaları hamileler tarafından yapılmaz ve bazı pozların da hamile bir beden için uyarlanması gerekir. Yogaya yeni başlayacaksınız, biz 4. ayınızla birlikte, yine doktorunuzun onayıyla başlamanızı öneriyoruz. Zira ilk 3 ay ceninin rahme tutunma aşamasıdır, sonrasında başlamak daha sağlıklı ve güvenli olacaktır.




